Man aan laptop homepage
simple

Hoe ga je om met eenzaamheid?

 

 

Deel de last

Ook zelfstandigen voelen zich soms eenzaam, zelfs degenen die goed omringd zijn door vrienden en familie. Het kan namelijk moeilijk zijn om tegenslagen met hen te bespreken of om successen te delen. Dan begint het te knagen: “Ik sta er alleen voor”. In de video hoor je hoe Silke er alvast in slaagde om met andere lokale ondernemers een winkel te openen. Op die manier delen ze hun lasten, maar ook hun plezier.

 

Oefening: Breng je netwerk in kaart

Netwerk

Denk eens goed na over iedereen die je kent

Om eenzaamheid tegen te gaan, is het belangrijk om je netwerk in kaart te brengen. Denk aan mensen uit je werkomgeving en privéomgeving. Het kan gaan over familie, vrienden, de bakker waar je wekelijks langsgaat, personen waarmee je een opleiding gevolgd hebt, andere zelfstandigen uit de buurt etc. Ook huisdieren kunnen belangrijk zijn voor jou. Neem pen en papier en noteer:

  • Betekent die persoon iets voor jou? Helpt hij of zij jou?  
  • Voeg deze persoon (met zijn of haar naam) toe aan jouw netwerk.  
  • Je kan aangeven hoe belangrijk de persoon voor jou is. Hoe belangrijker, hoe dichter hij of zij bij jou staat en hoe korter het lijntje is. 

Hieronder lees je 4 tips om je netwerk te engageren.

4 tips om je netwerk te engageren

Coworking spaces

Tegenwoordig vind je in iedere stad of groot dorp wel flexiplekken of coworking spaces. Je kunt er per dagdeel of soms zelfs per uur een werkplek huren in een open ruimte, tussen andere ondernemers. Zo ben je er even uit en krijg je de gelegenheid om andere ondernemers uit je omgeving te ontmoeten.

Zoek samenwerking op

Bekijk of je andere ondernemers kan motiveren om af en toe eens samen te komen. Dit hoeven niet per se ondernemers te zijn uit je eigen vakdomein. Denk bv. aan ondernemers uit je straat of gemeente. Ideeën uitwisselen, elkaar helpen, elkaar motiveren en er niet alleen voor staan zijn de belangrijkste uitgangspunten van zo'n samenwerking. Je kan ook via bestaande (online) communities zelfstandigen ontmoeten, bijvoorbeeld via VKW, VOKA, Etion, Unizo, NSZ, Izeo, LVZ.

Plan bewust 'sociale tijd in'

Vaak sta je als zelfstandige altijd klaar voor je klanten. Afspreken met vrienden of familie schiet er dan er weleens over. Dit kan er na verloop van tijd voor zorgen dat jouw sociale omgeving steeds kleiner wordt. Voorkom dit door werkelijk tijd vrij te maken in jouw agenda voor sociale activiteiten. Plan bijvoorbeeld minstens één lunch en één avond per week vrij om leuke dingen te doen met vrienden en familie.

Pak conflicten aan

Soms zijn relaties verstoord door conflicten die al maanden of jaren geleden gebeurd zijn. Als je merkt dat dit veel energie van je vraagt, denk dan toch eens na of je ermee aan de slag kan gaan? Maak duidelijk aan de ander waarom jij het belangrijk vindt om het conflict op te lossen. Probeer eerst de andere persoon te begrijpen voor je zelf probeert begrepen te worden.

Zorg dat je mentaal aanwezig bent als je met iemand een gesprek aangaat. Laat die gsm voor wat hij is en maak tijd voor de ander. Zo maak je echt connectie.

Ga zelf aan de slag

 

 

zingeving

Geef meer zin aan je dagelijks werk