Man aan laptop homepage
simple

Hoe herken je jouw eigen stress signalen?

 

 

Stress is goed, maar niet voor lang

Wanneer stresspieken elkaar te snel opvolgen, wordt het schadelijk. Je gunt jezelf onvoldoende tijd om grondig van de vorige piek te herstellen. Wie niet op tijd pauzeert, ervaart drastische gevolgen zoals een burn-out. Je eigen signalen herkennen is echter niet gemakkelijk. "Het is vaak je omgeving die je er als eerste op zal wijzen" getuigt Hilde De Man. Bekijk snel de video voor het hele verhaal.

Oefening: Herken je eigen signalen

Hoe voelt het bij jou om stress te hebben? Denk er even over na. Zodra je je eigen stress signalen herkent, kan je er ook op reageren. Zo voorkom je chronische stress en vermoeidheid. Hieronder vind je alvast voorbeelden van signalen. Tip: praat met iemand uit je omgeving over deze oefening. Welke signalen herkent hij of zij bij jou als je stress hebt?

 

 

 

 

 

 

Welke stress signalen herken jij bij jezelf?

signalenNL

Je herkent je signalen, maar wat doe je ermee?

Bedenk en noteer acties die je zelf kan nemen én ook acties die anderen voor jou kunnen doen om je te ondersteunen wanneer je stress ervaart. We geven je alvast 5 gouden tips mee: 

  1.  Druk op de pauzeknop. Neem een kort moment voor jezelf, als is het maar 1 minuut. Ga bijvoorbeeld even naar het toilet of zoek de frisse buitenlucht op.
  2.  Schrap iets van je to-do lijst. Plan het in voor een andere dag en laat betrokken personen weten dat het je vandaag echt niet zal lukken. Je hoeft je daar niet altijd voor te verantwoorden. 
  3. Doe een ademhalingsoefening. Als je langer uitademt, dan inademt, geef je je lichaam een signaal dat het mag ontspannen. Bv. 6 tellen inademen, 2 tellen vasthouden en 8 tellen uitademen. 
  4. Plan iets in waar je energie van krijgt op korte termijn. Kan je vanavond gaan sporten of een feel-good film kijken? Lukt het om dit weekend naar de wellness te gaan of de bossen in te trekken? Geef jouw me-time prioriteit. 
  5.  Deel de last. Vertel iemand in je omgeving dat je last hebt van stress zodra je je signalen herkent. Zelfstandigen kruipen graag in hun cocon op zo'n moment, maar het is net een kracht om je gevoelens uit te spreken. Met twee zie je meer dan alleen.

Deze oefening was voor mij een echte eye-opener! Door de resultaten met mijn partner te bespreken kan hij mij ook beter helpen. Als ik voel dat ik meer stress heb, durf ik nu gemakkelijker te vragen of hij bijvoorbeeld even de boodschappen kan doen. Dit kan voor sommigen als onnozel overkomen, maar voor mij maakt het een immens mentaal verschil.

Ellen
Ellen
34 jaar, Schoonheidsspecialiste 

Ga zelf aan de slag