Man aan laptop homepage
simple

Wat zijn je energiegevers en jouw energievreters?

 

 

Balans tussen draaglast en draagkracht

Stress is het resultaat van de hoeveelheid druk die je ervaart en de hoeveelheid druk die jij aankan. Zijn die twee in evenwicht? Dan spreken we van gezonde stress. Is er meer druk dan jij aankan? Dan slaat de balans over naar de foute kant zoals op de tekening. Een onevenwicht heeft verschillende oorzaken. Misschien ben je wel moe of ziek of komen er te veel zorgen in een keer.

balansnl

We laden bijna elke avond de batterij van onze gsm op. Waarom zouden we onszelf dan niet opladen?

boerin
Marjan
25 jaar, veearts

Oefening: Jouw agenda onder de loop

Wat vind je zelf leuk en geeft jou energie? Denk hierbij aan etentje met vrienden, wandelen in het bos, piano spelen, een boek lezen, naar een voetbalmatch kijken, gezellig shoppen, zwemmen, massage, hardlopen, … Hoeveel van deze zaken zie je in jouw agenda van de voorbije weken staan? Ben je tevreden van het resultaat?

Plan minstens per week één moment in voor jezelf. Kies uit het lijstje van energiegevers. Zo laad je jouw batterijen terug op. 

Tip: neem pen en papier

Mijn werk als zorgkundige kan afstompend zijn. Ik was helemaal vergeten wat ik zelf leuk vind en wat mij energie geeft. Door dit voor mezelf op een rijtje te zetten was het duidelijk dat ik daar te weinig tijd aan besteed. Ik weet wat mij te doen staat.

zorgkundige
Jos
44 jaar, zorgkundige

Ga zelf aan de slag