Experten aan het woord

Hilde De Man - Idewe

Leer omgaan met (financiële) zorgen

Als zelfstandige ervaar je vaak onzekerheid, ook op financieel vlak. Dat durft je 's nachts wel eens wakker houden, terwijl je je slaap broodnodig hebt.

 

Ontdek hier hoe je met onzekerheid kan omgaan:

Negeer je angst en onzekerheid niet

In tijden van crisis neem je automatische patronen aan die jou een gevoel van veiligheid geven. Bijvoorbeeld harder werken of meer controle uitoefenen. Maar dit is eigenlijk vermijdingsgedrag. Door die automatische patronen, negeer je je gevoelens. Op lange termijn maak je het jezelf zo alleen maar moeilijker. Je kan namelijk niet goed inschatten wat er echt nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Ook je omgeving kan hierdoor geïrriteerd raken.

Zorgen

Zelfs in moeilijke situaties zijn er lichtpunten. Probeer je aandacht op tijd naar dat positieve te sturen. Vraag jezelf bijvoorbeeld 's avonds af waar je dankbaar voor was vandaag.

Tip expert Hilde De Man over goede slaap

Als gepieker je uit de slaap houdt, schrijf dan voor jezelf op wat je allemaal dwarszit. Het helpt vaak om het van je af te schrijven want het  brengt rust in je hoofd. Ga pas terug naar bed wanneer je je slaperig voelt.

Wat als je de slaap niet kan vatten?

Met deze slaaptips van Hilde De Man van IDEWE kom je al een eind verder.

  • Regelmaat. Ga altijd op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, zelfs in het weekend.
  • Slaapomgeving. Zorg ervoor dat je slaapkamer stil en donker is. Vermijd televisie, gsm of tablet. Het licht houdt je wakker.
  • Voeding, drank en nicotine. Vermijd zware maaltijden, cafeïnehoudende dranken, nicotine en alcohol voor het slapengaan.
  • Offline en ontspan. Stop minstens een uur voor het slapen met het gebruik van schermen. Ga naar buiten of lees in plaats daarvan.
  • Beperk wakker liggen in je bed. Als je niet kunt stoppen met woelen in bed, sta dan op. Ga iets ontspannends doen met gedempt licht.

SVG

Ga zelf aan de slag

Man grijs

Wat als je dat piekeren zou kunnen stoppen?

Model van covey

Hoe word je regisseur van jouw leven?

Bubbels

Druk eens op de pauzeknop

 

Of laat je begeleiden door één van onze ervaren coaches.

Kies de optie die het beste bij jou past. Ga voor een interactieve workshop online of op locatie en leer van elkaar. Of ga voor een één-op-één adviesgesprek.