Man aan laptop homepage
simple

Word terug regisseur van je eigen leven

 

 

Energie die je steekt in dingen die je niet kan veranderen, is per definitie verloren

Wat een levenswijsheid. Denk er even over na…  

Maak je niet druk over dingen waar je geen controle over hebt. Bijvoorbeeld asociaal gedrag in het verkeer, in de rij staan bij de autokeuring of een geannuleerd klantenevent van de gemeente. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey geven jou een houvast. Wil jij terug regisseur van je eigen leven worden? Zorg er dan voor dat jouw cirkel van directe invloed en jouw cirkel van indirecte invloed of betrokkenheid zo veel mogelijk overlappen. Dat kan door je cirkel van directe invloed te vergroten of je cirkel van betrokkenheid te verkleinen. Ontdek hieronder hoe je dit bereikt.

Model van Covey

De grootste ontevredenheid vind je bij mensen die er niet toe komen om keuzes te maken. Ze komen terecht in een neerwaartse spiraal die hen alsmaar ongelukkiger maakt. Men spreekt dan van 'lijderschap’ in plaats van 'leiderschap'.

Oefening : Vergroot je cirkel van invloed

Je cirkel van invloed vergroot je door keuzes te maken. Het maakt niet uit wat je kiest. Als je maar kiést. Hieronder vind je 3 concrete scenario's om jouw keuze te maken. Welke keuze maak jij voor jouw zaak?

 

 

Cirkel van invloed vergroten

Kies voor verandering

Beïnvloed jouw huidige onderneming zodat jij je talent kwijt kunt in je werk. Maak een lijst met taken die jij graag wilt oppakken en taken die je wilt overdagen aan iemand anders. Bv. in je kapsalon neem je iemand aan om haren te wassen, zodat jij je creativiteit kan inzetten bij het knippen en advies geven aan klanten. 

Kies voor aanvaarding

Je kiest ervoor om niets te veranderen. Dit kan enkel als je vrede kan nemen met de situatie zoals die is. Blijft het toch knagen? Dan heb je niet gekozen voor aanvaarding. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat zaak je wél oplevert. Bv. je hebt je salon al zoveel jaren, je kent je klanten, die vertrouwen je. Je accepteert dat het wassen er nu éénmaal bijhoort. 

Kies voor achterlaten

Je accepteert de huidige situatie niet langer, maar wilt er ook niet in investeren om het te verbeteren. Dat betekent dat jij de situatie gaat verlaten en in dit geval op zoek gaat naar een andere oplossing. 
Bv. je verkoopt je zaak en je gaat werken in het onderwijs waar je leerlingen kan leren om goed te knippen. 

Oefening: Verklein je cirkel van betrokkenheid

Soms besteed je onbewust energie aan zaken die jou eigenlijk geen energie (meer) opleveren. Door je hier bewust van te worden en afstand te nemen van die zaken, verklein je je cirkel van betrokkenheid. Welke mindset heb jij als zelfstandige?

 

Wanneer je geen invloed hebt en niet weg kunt lopen 

Af en toe komen we in situaties terecht waar we werkelijk geen invloed op hebben en er toch mee moeten dealen, omdat we niet weg kunnen. Ernstige ziekte, het verlies van een naaste, of een nakend faillissement. Heel verschrikkelijk, uitzichtloos en verloren. Alle reden om zielig in een hoekje te gaan zitten, zou je denken. 

Kan je dan helemaal niets doen?

Dat kan je wel, aldus Viktor Frankl, een Oostenrijks neuroloog en psychiater die ook bekend werd als overlever van de holocaust. Hij stelde dat mensen zich onderscheiden van dieren door hun keuzevrijheid. Je hebt zelf in de hand hoe je naar situaties kijkt. Het is uiteraard belangrijk om in eerste instantie ruimte te geven aan je emoties. Daarna kan je je mindset onder de loop nemen: laat jij je leven bepalen door die emoties? Of kan je er een les uit trekken en weer verder gaan? Streef naar een positieve mindset.

Cirkel van betrokkenheid verkleinen

Soms zit je helemaal strop en kom je er zelf niet uit. Hoog tijd om hulp te zoeken. Praat erover met je huisarts. Wist je trouwens dat je ook altijd bij het nummer 106 terecht kan voor acute hulp?

Ga zelf aan de slag

Man grijs

Wat als je dat piekeren zou kunnen stoppen?