Man working from home

Over dit project

 

 

Sociale zekerheid tweetalig logo

Federaal actieplan mentaal welzijn op het werk

In 2022 lanceerde minister van Zelfstandigen en KMO’s, David Clarinval, een federaal actieplan 'mentaal welzijn op het werk'. Binnen dit plan ontving Acerta financiële steun om een preventieproject op poten te zetten.

Acerta ontzorgt meer dan 300.000 zelfstandigen in België en is daarmee marktleider onder de sociaal verzekeringsfondsen. Daarom nam Acerta haar verantwoordelijkheid om mee te bouwen aan de mentale gezondheid van zelfstandigen. Daarbovenop stelt Acerta haar aanbod open voor de 1,2 miljoen zelfstandigen in ons land.

Acerta nam IDEWE onder de arm om een wetenschappelijke onderbouwde vragenlijst op maat van zelfstandigen te ontwikkelen. Die brengt de mentale gezondheid en psychosociale risicofactoren (uit de omgeving) van de zelfstandige in kaart. Er worden ook workshops of één-op-één advies aangeboden door ervaren coaches.

 

 

Met het Federaal Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk, dat we vorig jaar hebben opgestart, willen we het onderwerp van mentaal welzijn op het werk bespreekbaarder maken. Mentaal welzijn moet een topprioriteit zijn in ons bedrijfsleven. Niet alleen voor werkgevers en werknemers, maar ook voor zelfstandigen. Daarom ondersteunen we mooie en innovatieve projecten die de mentale weerbaarheid van zelfstandigen te versterken.

David Clarinval
David Clarinval
Minister van zelfstandigen

De kracht van mensen

Acerta is als hr-dienstengroep in België gespecialiseerd in administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, vestigingsformaliteiten en de professionalisering van het hr-beleid. Acerta ondersteunt ondernemers en organisaties daarbij in elke groeifase en is een partner voor starters, zelfstandigen en vrije beroepen, kmo’s en hr-professionals in privéondernemingen en overheidsinstellingen. Wij geloven in de kracht van mensen.

Acerta telt meer dan 1400 medewerkers, verdeeld over 25 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Meer dan 1 op 4 starters passeert effectief langs Acerta's ondernemingsloketten. De groep beheert het statuut van 1 op 3 zelfstandigen en 1 op 4 organisaties maakt gebruik van haar hr- en/of payrolloplossingen. 

 

 

Acerta

Ons innovatief project Zelfstandige zonder stress zet in op de preventie en sensibilisering van psychosociale risicofactoren bij zelfstandigen. Er bestaan al heel wat wetenschappelijk onderbouwde methodieken om de mentale gezondheid van werknemers te bevorderen. Alleen zijn die tot nog toe niet op maat gemaakt van zelfstandigen. Met dit project brengen we daar verandering in.

Christine Festjens
Christine Festjens
Managing Director divisie Starters & Zelfstandigen bij Acerta:

IDEWE

Acerta koos IDEWE als partner voor het project 'Zelfstandige zonder stress'. Als grootste externe dienst voor preventie en veiligheid op het werk in België, monitort IDEWE werkgerelateerde risico's. Daarnaast reikt IDEWE preventieve tools aan om de fysieke en mentale gezondheid van werkgevers en werknemers te bevorderen. IDEWE beschikt over een erkend kenniscentrum, verbonden aan de KU Leuven. Hierdoor konden de bevindingen van het project 'Zelfstandige zonder stress' wetenschappelijk onderbouwd worden.

 

 

logo idewe